Mama, papa! Ik verlies een tand! Je hebt het allemaal wel eens gehoord, of je zal het binnenkort gaan horen! Vroeg of laat verliest ieder kind de melktanden, maar waarom eigenlijk? Wat komt daarna? En worden de tanden echt opgehaald door de tandenfee?

Wie is de tandenfee? 

Misschien denk je dat het een mooie vrouw is met een jurk en vleugels, maar soms zie je ook in de sprookjes dat het een muis is. Oftewel een kleine muis. Zo vinden kinderen dan niet alleen wat geld onder een kussen, maar ook wat kleingeld. 

Vaak is het ook zo dat je wat geld krijgt van de tandenfee, maar hoeveel is dit dan? Dit verschilt eigenlijk per fee. Zo geeft de Fairy Godmother van Shrek je soms wel honderd euro. Mocht er een skeere tandenfee langskomen, dan krijg je 50 cent. 

Wanneer verlies je tanden? 

Op het moment dat je 7 of 8 jaar bent, zal je zien dat de laatste voortanden uitvallen. Dit is vooral om plaats te maken voor de grote tanden. Deze heb je nodig om volwassen te worden, en een beetje verstand te krijgen. (Dat is natuurlijk flauwekul, haha). Soms is het ook zo dat je tanden verliest als je 9 jaar bent. Dan komen er hoektanden en nieuwe kiezen bij. Het wisselen van tanden gebeurt bij een melkgebit naar een volwassen gebit. 

In totaal wisselen alle tanden minstens een keer. En dan komen ook nog de verstandskiezen door. Dit is op een latere leeftijd. het kan zelfs voorkomen dat de verstandskiezen helemaal nooit doorkomen! Je wisselt in totaal ongeveer 20 tot 32 tanden. Dit kan dus al beginnen als je 8 jaar oud bent, tot je 100ste.  

Ben je benieuwd naar nog meer informatie over het wisselen van tanden en het onderhouden van je gebit? Krijg dan even op onze website. Hier vind je heel veel weetjes en tips voor jou, je kinderen, vrienden en familie.

Geef een antwoord

Please sing in to post your comment or singup if you don't have account.